נכון לזניה תמיד נראה כמו משהו סופר מורכב כזה?
שכבות, בלאגנים…
בתכלס מדובר בערבוב של גבינות, רוטב עגבניות כלשהו ותוספת אם רוצים – במקרה הזה חצילים
מרכיבים את השכבות אחת על גבי השניה, סוגרים עם גבינה מותכת כמו מוצרלה שתמיד טעימה וגם יפה וזה דיי סוגר את הסיפור
האמת שלזניה זה אחד המאכלים האהובים עליי וכל פעם התעצלתי לכתוב מתכון כי הייתה ממש זורמת על הכמויות בלי לעקוב יותר מדי. הפעם לכבוד שבועות הייתה לי מוטיבציה לכתוב מסודר
כמובן שכשאני מכינה ביומיום כל פעם יוצא משהו קצת אחר.
הרוטב נשאר דיי אותו דבר עם שינויי תיבול לפי מה שיוצא , לא תמיד יש חצילים והגבינות לפעמים מתחלפות או עוברות לטופו לגרסה טבעונית לא פחות טעימה!
בזלניה הזו יש גבינות יחסית 'רזות', דלות בנתרן ועשירות בסידן.
אז מעבר לעובדה שהיא סופר טעימה היא גם לא כבדה ועשירה בסידן
לזניה חצילים וגבינות
לפני הכל: מחממים את התנור ל200 מעלות לא בטורבו
מתחילים עם שכבת החצילים והגבינות:
שוטפים חצילים, מחוררים עם מזלג ומניחים בתנור שחומם מראש ל-200 מעלות למשל 45 דק' או עד שמתרכך ואפשר להרגיש שהקליפה מתקלפת בקלות
מקלפים את החצילים ומעבירים למסננת למשך כ-15 דק'
מוסיפים מעט מלח כדי שהם ימשיכו להוציא נוזלים
כשהם מוכנים קוצצים דק דק שיוכלו להיטמע טוב בתערובת הגבינות
מעבירים את החצילים הקצוצים לקערה ומוסיפים חבילת ריקוטה פרסקה, חצי חבילה של בולגרית מעודנת וקרטון שמנת לבישול 10%
מערבבים טוב טוב על לאיחוד
בזמן שהחצילים בתנור אפשר להתחיל לעבוד על הרוטב עגבניות:
קוצצים 2 בצלים לקוביות קטנות, 6 שיני שום לפרוסות ופלפל חריף לקוביות
מי שלא אוהב חריף אפשר לדלג על הפלפל
מטגנים את הבצל עד שמזהיב קלות
מוסיפים פלפל חריף ושום קצוצים ומטגנים לעוד 2-3 דקות נוספות
מוסיפים 3 פחיות של עגבניות מרוסקות
ומתבלים לפי הטעם באורגנו, מלח ופלפל
למי שאוהב חריף ולא הספיקה לו החריפות של הפלפל אפשר להוסיף עוד צ'ילי חריף גרוס
כשמוכן: מכבים את האשר ומוסיפים חופן גדוש של בזיליקום טרי קצוץ
מתחילים להרכיב את הלזניה: שכבת דפי לזניה –> שכבת רוטב עגבניות –> שכבת חצילים וגבינות –> מוצרלה מלמעלה
אופים 45 דק' על 180 מעלות לא בטורבו וכדי לקבל את ההשחמה מלמעלה מעבירים לטורבו ל-3-5 דק' נוספות (תלוי בתנור שלכם)
לזניה חצילים וגבינות
מה צריך?
לשכבת חצילים:
- 2 חצילים גדולים או 3 קטנים
- חבילת ריקוטה פרסקה (300 גר')
- קרטון שמנת לבישול 10%
- חצי חבילה בולגרית (250 מ"ל) מעודנת (125 גר')
- מלח
*** לגרסה טבעונית החליפו את הגבינות ב-3 חבילות טופו משי טחונות עם 2-3 שיני שום, מלח וחצי צרור בזיליקום
לרוטב עגבניות:
- 3 פחיות עגבניות מרוסקות (3*400 גר')
- 2 בצלים קטנים
- 6 שיני שום
- פלפל חריף – לא חובה
- חופן גדוש בזיליקום
- תיבול: מלח, פלפל, אורגנו, צ'ילי גרוס
ללזניה ולקראסט למעלה:
- דפי לזניה
- 150 גר' מוצרלה מגורדת (בין חצי כוס לכוס)
איך מכינים?
מחממים תנור ל200 מעלות לא במצב טורבו
- שוטפים את החצילים, מחוררים עם מזלג ושמים בתנור על 200 מעלות למשל 45 דק' או עד שרך מבפנים ומרגישים שאפשר לקלף בקלות
בינתיים: מכינים את רוטב העגבניות
- קוצצים את הבצל לקוביות, ומטגנים עד שמזהיב מעט
- כשהבצל מיטגן קוצצים את השום והצ'ילי ומוסיפים לבצל כשהוא מוכן ל2-3 דקות נוספות
- מוסיפים 3 פחיות של עגבניות מרוסקות
- מתבלים לפי הטעם ב: מלח, פלפל גרוס, אורגנו וצ'ילי חריף למי שאוהב
- מערבבים, מכסים את האש ומוסיפים חופן גדוש של בזיליקום קצוץ
עכשיו בטוח החצילים מוכנים:
- מוציאים מהתנור, מקלפים, מעבירים למסננת ושמים מעט מלח שיגירו נוזלים
- מערבבים את הגבינות: ריקוטה, שמנת ובולגרית
- קוצצים את החצילים דק דק ומוסיפים לתערובת הגבינות – אם צריך אפשר להוסיף מעט מלח
מרכיבים את הלזניה:
- שמים שכבה של דפי לזניה –> שכבה נדיבה של רוטב עגבניות –> שכבת חצילים וגבינות
אצלי הכמות הספיקה ל-3 שכבות בתבנית פיירקס מלבנית גדולה - מעל השכבה האחרונה מפזרים את המוצרלה המגורדת
- אופים על 180 מעלות לא בטורבו למשך כ-45 דקות ועוד 3-5 דקות בטורבו כדי לקבל את ההשחמה היפה למעלה
'מעשיטיפ'
- גבינות – בתכלס אפשר לשלב עם החצילים כל סוג גבינה כמו קוטג', טוב טעם/כנען/טבורוג, גבינות עיזים ומה שיש בבית
גם את המוצרלה מלמעלה אפשר להחליף בגבינה קשה אחרת מגודרת או אפילו במיקס של כמה גבינות כמו קשקבל, פרמז'ן וכדומה - רוטב עגבניות – אפשר להכין גם מעגבניות טריות. אני משתמשת בעגבניות מרוסקות כדי לקצר תהליכים. למי שעוד לא קרא את המדריך לבחירת עגבניות מרוסקות הנה הוא פה
- ללא גלוטן – לגרסה ללא גלוטן השתמש בדפי לזניה ללא גלוטן. חוצמזה הכל 'עובר'!
- טבעוני – במקום גבינות השתמשו ב-3 חבילות של טופו משי טחונות עם 2-3 שיני שום, מלח וחצי צרור בזיליקום. אפשר לתבל גם עם שמרי בירה ומעט לימון לפי הטעם
למעלה – מוצרלה טבעונית מגורדת או לוותר ולשים עלי בזיליקום לקישוט