כל מה שכדאי לדעת על מנגו

ה-פרי של הקיץ

התארחתי היום בתכנית הרדיו חקלאות ותוצרת מקומית ברדיו ארץ הגולן במסגרת פרק בנושא מנגו

שמחתי על ההזמנה כי אני מאוד מתחברת לנושא של קיימות וכי ההזמנות האלו הן הזדמנות לחדד את הידע בנושא מסויים

בכתבה הבאה יש את הידע התיאורטי על המנגו ולמטה נמצא סיכום שלי בנושא
מצרפת לכם גם לינק לתכנית השלמה ששודרה. בתכנית תוכלו להרחיב את הידע שלכם על סגנונות הגידול, הזנים והשיווק הקיימים בצפון. החלק בו אני השתתפתי מתחיל בערך בדקה 37:30 
ממליצה לכם בכל מקרה להיכנס לפרקים המלאים של התכנית בספוטיפיי כדי ללמוד עוד קצת על הגידולים בארץ והחוויה של החקלאים בצפון

עובדות לא חשובות על המנגו​

במסגרת קריאה בנושא עלו כמה דברים שהמידע עליהם לא שימושי בכלל אבל היה נחמד לדעת אז מצרפת פה:

  • המנגו תורבת לראשונה בהודו לפני מעל 4000 שנה
  • המנגו מגודל ב-85 מדינות ברחבי העולם כאשר 80% מהתוצרת העולמית מגיעה ממדינות המזרח כמו הודו, תאילנד, אינדונזיה, סין
  • גידול המנגו הוא אחד הגידולים הכי גדולים בהודו ומהווה כ-55% מהתוצרת המקומית

מה יש במנגו?

למנגו יש 3 חלקים עיקריים: קליפה, ציפה (תוכן הפרי) וגרעין
אנחנו אוכלים רק את הציפה אבל שווה לדעת שיש שימוש בתעשייה גם לקליפה ולגרעין והשימוש הזה גם מסייע לכלכלה וגם מפחית השפעה סביבתית אז חוץ מזה שהמנגו הוא סופר טעים, הנה עוד סיבה לאהוב אותו

קליפת המנגו מכילה פקטין, סיבים תזונתיים, ויטמינים, קרוטנואידים ורכיבים פנוליים עם השפעות בריאותיות
זרעי המנגו מכילים כמות גדולה של עמילן, חומצות אמינו ושומן

נתמקד בציפה כי אותה אנחנו אוכלים:

הציפה מכילה כ-83% מים, 15% פחמימות, 1.6% סיבים תזונתיים, 0.8% חלבון ו-0.4% שומן 
הערכים התזונתיים של המנגו משתנים לפי האקלים בו הוא גדל, צורת בגידול, מידת הבשלות של הפרי וזן המנגו.
דיי דומה לשאר הפירות מבחינת הרכב

כמות הפחמימות משתנה לאורך חיי המנגו. ככל שהמנגו יותר בשל הוא מכיל יותר סוכרים פשוטים כמו סוכרוז, פרוקטוז וגלוקוז וככל שהוא פחות בשל היא מכיל יותר עמילן ופקטין. 

מבחינת ויטמינים ומינרלים
המנגו עשיר בויטמין C שהוא נוגד חימצון וגורם מעודד למערכת החיסון. בנוסף הוא נחוץ לייצור קולגן ולספיגת ברזל מהצומח
ב-100 גר' מנגו שזה קצת פחות מחצי מנגו בגודל ממוצע, יש 36.4 מ"ג ויטמין C שהם קצת יותר משליש מהקצובה היומית!
בנוסף, הוא מכיל כמות גדולה של ויטמין A שגם הוא בעל השפעה נוגדת חימצון, השפעה חיובית על הראייה ועל מערכת החיסון והשפעה מגנה מפני סרטן ומחלות קרדיווסקולריות. 

המנגו מכיל של ויטמינים וקומפלקס B ומגוון מינרלים כמו אשלגן, מגנזיום, סידן, ברזל , זרחן ועוד

שימושים אלטרנטיביים

בהודו משתמשים בכל עץ המנגו כולל גזע, עלים, ענפים, פרחים ופירות ברפואה אלטרנטיבית. כל חלקי המנגו מכילים רכיבים ביואקטיביים בעלי השפעה תירפואטית כלשהי שנחקרה ועוד נחקרת עד היום. במחקרים מראים שהמנגו עשוי לסייע במצבי חולי שונים כמו סוכרת, סרטן, אסטמה, יתר לחץ דם ועוד כאשר היעילות שנצפתה יחסית גדולה עם מיעוט של תופעות לוואי.

שמן זרע המנגו עשיר בחומצה אולאית וחומצה סטארית משתמשים בו להכנת חמאה וקמח המשמשים כמזון פונקציונלי. 

הרכיבים הביואקטיביים במנגו הם בעלי תכונות אנטידלקתיות, אנטיסרטניות, הגנה על העור, הגנה מפני סוכרת, הגנה על הנוירונים במוח, השפעה נוגדת חיידקים ואנטיאייג'ינג. כרגיל וכמו בכל נושא – יש לערוך מחקרים נוספים על מנת להעריך את הטוקסיות והמינונים של מולק' אלה…
אז…. לא מאוד פרקטי אבל איזה סקסי זה המילים המפוצצות האלה על המנגו אה?!

מה עושים עם מנגו?

למנגו יש המון שימושים. בארץ המנגואים הנפוצים הם בעיקר מנגואים מתוקים בשלים. לחובבי הז'אנר ניתן למצוא גם מנגו ירוק שהוא בעל טעם יותר חמצמץ ומזכיר פפאיה ירוקה
יש המון שימושים למנגו במיוחד במדינות המזרח כמו הודו שם ניתן למצוא שלל מתכונים בטעמים שונים המותאמים למרקם של המנגו. יש מכתונים ייעודיים למנגו לא בשל, למנגו חצי בשל ולמנגו מאוד בשל ומתוק.

כשאני אוכלת מנגו זה בעיקר ככה איך שהוא. מרוב שטעים לי, לא בא לי לערבב אותו עם עוד דברים חוץ משילוב שלו ביוגורט
באחת הארוחות במהלך הימים החמים

אם בכל זאת מתחשק לכם לשלב אותו במאכלים הנה כמה דוגמאות:
בחלק מהדוגמאות צירפתי לינק למתכון שנראה טוב – עוד לא ניסיתי אבל ראיתי שהמרכיבים יחסית נגישים ומשך ההכנה קצר

רטבים על בסיס מנגו: עמבה, צ'אטני מנגו, צ'טני חריף, סלסת מנגו, רוטב מתוק של מנגו עם מעט מי סוכר

סלטים: סלט מנגו תאילנדי, סביצ'ה, סלט קינואה עם מנגו ועלי בייבי , דפי אורז ממולאים ירקות, עשבי תיבול ומנגו

מתוק: סולרו בייתי, שייקים, עוגות בחושות, טארטים, טפיוקה, מנגו סטיקי רייס, סורבה, עוגות מוס, עוגות גבינה, מנגו לאסי

מנגו על יוגורט
מנגו על יוגורט

מה הפואנטה?

מנגו הוא אחד הפירות הטעימים שיש
הוא מכיל ריכוז גבוה של מים ופחמימות, כמות קטנה של חלבון ושומן וכמובן סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים

ניתן להשתמש במנגו בכל דרגות ההבשלה לשימושים קולינריים שונים החל מסלט מנגו ירוק פיקנטי ועד לקינוחים עם מנגו מאוד בשל ומתקתק

כמו בכל הפירות הוא מכיל שלל רכיבים ביואקטיביים צמחיים המועילים לבריאותנו ולכן מומלץ גם מבחינה זו

אשמח לשיתופים שלכם ורעיונות לשימושים שאתם אוהבים עם מנגו

שתפו ב:

Created by potrace 1.16, written by Peter Selinger 2001-2019

כתבות אחרונות

גליל תמרים

גליל תמרים

מועכים, קוצצים ומגלגלים תוך 5 דקות ובלי מיקסר!

פיסוק של 90 מעלות

העקומה שבחדר

האם אני באמת 'עקומה' או שזה מה שסיפרתי לעצמי ושמר אותי במקום