מרק עדשים 'קלאסי' והקשר לתבניות מחשבתיות

איך מרק עדשים פשוט סייע לי לראות דפוס אוטומטי?

זמנים

זמן הכנה:

15 דק'

זמן המתנה:

30 דק' עד שעתיים

דרגת הקושי

קל

בלאגן במטבח

'בקטנה'

ללא גלוטן

ללא גלוטן

טבעוני

טבעוני

יש לי וידוי ואני מאמינה שהוא דיי יפתיע אתכם:

אף פעם לא הכנתי מרק עדשים קלאסי
זה לא שאני לא אוהבת מרק עדשים או נרתעת מההכנה
אני פשוט לא בנאדם של מרקים אז המגוון שאני מכינה הוא דיי מצומצם ולרוב יהיה כשאני מארחת

איכשהו לא מצאתי איפה זה נכנס בשגרה שלי
ביומיום מרגיש לי מוזר לאכול מרק כמנה ראשונה ואז להמשיך לעיקרית
כאילו יש בזה משהו לא יעיל מבחינתי. 
אם כבר עמדתי ובישלתי (והוווו כמה 'פולני' זה נשמע… – בהומור, כן?) 
למה שאני לא 'אקבל' ארוחה שלמה? 
למה להשקיע במנה ראשונה ככה סתם באמצע השבוע כשבאותו זמן ומשאבים אפשר להכין את המנה העיקרית שתספק אותי הרבה יותר?

בנוסף, מרק בתור מנה עיקרית מרגיש לי 'דל', כאילו זה 'לא אוכל' אתם מבינים..?
למרות שבתכלס לא באמת ניסיתי לשלב אותו שם
כי טוב לי עם האוכל שאני מכינה מכירה ואוהבת

על כל ההקדמה הזו תוסיפו את זה שבתחילת כל חורף שהטמפרטורה בקושי ירדה בחצי מעלה 
מלא אנשים שואלים אם זה לגיטימי לפצוח בעונת המרקים כי הם בדיוק הכינו מרק X…
אז 
א – אני לא מבינה את זה…
ב- זה גורם לי לתהות מה הקטע? איפה כל הטוב הזה שלמרקים יש להציע ואני עוד לא גיליתי?

נראה לי שכיסינו את הסיבה לחוסר ההתנסות במרק עדשים. אפשר להמשיך הלאה:

החלטתי לחקור את הנושא ומי אם לא מרק עדשים קלאסי שיהיה הנסיין הראשון שלי
מרק עם פוטנציאל עצום בתור מנה עיקרית שייתכן ואף תשביע ותספק אותי לטווח הארוך 

ביקשתי מסבתא שלי את המתכון למרק השווה שלה, 
זה הבסיס ואני אוהבת גם לקרוא כמה מתכונים ממאסטר גוגל לפני שאני יוצאת לדרך

ועכשיו, לדבר שלשמו התכנסנו כאן - מתכון למרק עדשים

ירקות למרק עדשים
ירקות למרק עדשים

הירקות למרק: בצל, שום, גזר, שורש פטרוזיליה, ראש סלרי, סלרי עלים

כבר בשלב הזה עיקצץ לי להוסיף ג'ינג'ר כי הרגיש לי שהוא ישתלב פה מעולה. 
אני מאוד אוהבת חריף אבל משהו בטעמים של צ'ילי הרגיש לי פחות מתאים פה, בכל זאת – החלטתי ללכת על 'מרק עדשים 'קלאסי.
חשבתי שהחריפות העדינה של הג'ינג'ר תלך פה טוב עם הטעמים 
'אחרי מחשבה החלטתי לוותר על הג'ינג'ר כי ייתכן וגם הוא יהרוס את הקונספט ה'קלאסי

ירקות קצוצים למרק עדשים
ירקות קצוצים למרק עדשים
ירקות מגורדים למרק עדשים
ירקות מגורדים למרק עדשים

התחלתי עם החיתוך של הירקות –  חלק חתכתי לקוביות וחלק גירדתי בפומפייה

בחרתי מה יילך לכל קבוצה לפי איך שדמיינתי את הירקות במרק בביס אצלי בפה.

גזר, בצל , סלרי ושום  – קצוצים
ראש סלרי ושורש פטרוזיליה – מגורדים

ירקות מאודים למרק עדשים
ירקות מאודים למרק עדשים


אידיתי מעט את הירקות הקצוצים, אחרי כ-5 דקות הוספתי את הירקות המגורדים וערבבתי

עדשים לתוך הירקות המאודים
עדשים לתוך הירקות המאודים


הוספתי את העדשים ואיתם את המים

ממשיכים לתבלינים

התחלתי 'בעדינות' כי רציתי לשמור על האופי ה'קלאסי' של המרק

שמתי מלח, כמון ומעט רוטב סויה (לא משהו שהייתי שמה אם לא הייתי רואה ביותר ממתכון אחד וממש לא השפיע על הטעם בכמות ששמתי) 
טעמתי ועדיין הרגיש לי שמשהו חסר אז שלפתי את הג'ינג'ר
אבל וואללה מבחינת הטעמים זה עדיין לא שם.
הוספתי גם כוסברה טחונה למרות שבתכלס רציתי להוסיף קארי או גראם מסאלה
כשאני מוסיפה קארי למרק כתום עם עדשים כתומות זה אחד השידרוגים!
איכשהו במרק כתום זה מרגיש לי מתאים וכבר נהיה 'מקובל' בהרבה גרסאות של מרק כתום
רציתי משהו שיקפיץ פה את האווירה במרק!

הכוסברה עדינה בטעמים שלה, עוד לא הייתי מרוצה

בעדינות' הוספתי עוד חצי כפית של כוסברה טחונה וחצי כפית של כמון'
עדיין חוששת להוסיף את מה שאני באמת רוצה שמא המרק שלי לא יהיה 'טוב'  בתור 'מרק עדשים קלאסי'

בדיוק כשגוללתי עם עצמי את המחשבות לגבי התיבול אמא שלי קפצה אליי וסיפרה שבדיוק חזרה מסדנא שבה אחת המשתתפות הכינה מרק עדשים עם קארי

פתאום אצלי בראש הקארי הפך ל'נורמה' לחלק מה'בסדר' 
הרגשתי בנוח להוסיף קארי ל'מרק העדשים הקלאסי' שניסיתי ליצור

ומה הקשר למחשבות אוטומטיות אתם בטח תוהים?

בנקודה הזו שמתי לב לכל התהליך המחשבתי ששיתפתי כאן

שמתי לב עד כמה הייתי עסוקה בלהתאים את עצמי לתבנית שיצרתי לגבי מה זה 'מרק עדשים קלאסי'
תוך כדי שאני דוחקת הצידה את הרצונות והתשוקות שלי 

אנחנו כל כך מתאמצים להתאים את עצמנו 

חושבים איך זה 'אמור' להיראות? איך 'צריך' להיות/לאכול? מה 'נכון' לעשות/לאכול?
אנחנו כבר לא זוכרים איך לראות ולפעול מנקודת מבט של:
מה אני רוצה? מה ייעשה לי טוב? מה בא לי?

נשמע מוכר?

אנחנו מתמודדים עם סיטואציות כאלו באופן יומיומי, 
חלקן יותר פשוטות כמו תיבול מרק וחלקן מורכבות
לא תמיד אנחנו מצליחים לראות שיש לנו את אפשרות הבחירה. 
לבחור במה שאנחנו באמת רוצים לעומת מה ש'צריך' או מה 'אמורים' לעשות.
בפועל – אפשרות הבחירה תמיד נמצאת שם 
עם הזמן והרצון אפשר ללמוד לשים לב אליה וליהנות מהזכות לבחור

אז לסיכום הסיפור: 'עפתי על הקארי שלי' והמרק יצא מדהים!!

מזדהים?

מה עוזר לכם לשים לב שיש לכם אפשרות לבחור או לבחור במה שאתם באמת רוצים?
שתפו אותי בתגובות

מרק עדשים מתובלן
מרק עדשים מתובלן
מרק עדשים ירוקות קלאסי

מתכון למרק עדשים

מה צריך?

  • 2 כוסות עדשים ירוקות/חומות יבשות (להשרות לפחות 4 שעות) או 4 כוסות עדשים מוכנות לאכילה (מהקפאה/קירור)
  • 3 גזרים
  • בצל בינוני
  • חצי ראש שום
  • ראש סלרי
  • שורש פטרוזיליה
  • 4 גבעולי סלרי
  • 5 ס"מ ג'ינג'ר קצוץ/מגורד (ראו 'מעשיטיפ')
  • 2 ליטר מים
  • תבלינים: 2 כפיות קארי, 2 כפיות כמון, כפית וחצי כוסברה טחונה, כפית עד כפית וחצי מלח, חצי כפית פלפל שחור

איך מכינים?

  1. חותכים את הירקות: בצל, גזר, שום , ג'ינג'ר ועלי סלרי לקוביות.
  2. מאדים את הירקות כ-5 דקות ובזמן הזה מגרדים בפומפייה את ראש הסלרי ושורש הפטרוזיליה
  3. מוסיפים את הירקות המגורדים והעדשים לתערובת הירקות המאודים ומערבבים
  4. מוסיפים 2 ליטר מים ומתבלים לפי הטעם
  5. מביאים לרתיחה ומבשלים על אש קטנה ובמסכה סגור בין חצי שעה לשעתיים (ראו 'מעשיטיפ')

'מעשיטיפ'

  • תיבול – תתבלו איך שטעים לכם! אם אין לכם את כל התבלינים בבית – נסו לאזן עם מה שכן יש לכם: כמון, כורמון, פפריקה מתוקה וחריפה. לחובבי הג'אנר אני מציעה לשים גראם מסאלה במקום חצי או כל כמות הכמון.
  • ג'ינג'ר – בעיני מוסיף המון ומי שרוצה לחזק את הטעמים שלו: במקום לחתוך – לגרד בפומפייה ולהוסיף גם את המיץ מהגירודים
  • עדשים – למי שמשתמש בעדשים יבשות – להשרות לפחות 4 שעות לפני הבישול. אפשר לשים בהשרייה ערב לפני או על הבוקר. מי שמשתמש בעדשים מוכנות קפואות או מקוררות – השתמשו ב-4 כוסות במקום ב-2.
  • מים – תמיד אפשר להוסיף אז לא להילחץ אם מתאדה לכם יותר מידי
  • זמנים – המרק מוכן תכלס תוך חצי שעה ואפילו פחות, הבישול הממושך מוציא טעמים נוספים מהעדשים ולכן אם אתם לא ממהרים – מומלץ. אם אתם ממהרים תוציאו מנה לארוחה הנוכחית ואת השאר תמשיכו לבשל במהלך הארוחה

בתיאבון!

הכנתם? אל תשכחו לתייג אותי באינסטוש maasit.kitchen@

שתפו ב:

Created by potrace 1.16, written by Peter Selinger 2001-2019

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות אחרונות

גליל תמרים

גליל תמרים

מועכים, קוצצים ומגלגלים תוך 5 דקות ובלי מיקסר!

פיסוק של 90 מעלות

העקומה שבחדר

האם אני באמת 'עקומה' או שזה מה שסיפרתי לעצמי ושמר אותי במקום