דאל מקהני היא אחת המנות ההודיות האהובות עליי
אני מבינה למה זה לא ממש נשמע אמין בהתחשב בכך שזה משפט הפתיחה שלי עבור כל מנה הודית שאני אוכלת או מכינה אבל תאמינו לי שאני מתכוונת לזה מכל הלב!
את המנה הקלאסית מכינים מעדשים שחורות בשילוב עם שעועית שחורה/אדומה/אזוקי (מה שיש)
בגלל שיש לי לא מעט עדשים ירוקות במזווה החלטתי לעשות בהן שימוש ושילבתי אותן יחד עם שעועית מש במנת הדאל מקהני המסורתית
כשאני מכינה דאל או כל תבשיל עדשים אחר שעובר הקפאה מצויין אני מכינה כמות גדולה ומקפיאה חצי. הפעם לא הקפאתי כי הכמות הזו מתאימה לי בדיוק השבוע והיא גם מתאימה בדיוק לסוטאז' שיש בבית אז בכלל כיף!
בקיצור עוד מנה מעולה מהמטבח ההודי, טבעונית וללא גלוטן
דאל עדשים ירוקות
כך תכינו:
לפני הכל: משרים את העדשים והשעועית בהרבה מים.
היחס הרצוי הוא לפחות 3 כוסות מים על כל כוס עדשים. אני לא מודדת כמויות אלא פשוט מטביעה אותם בכלי גדול עם המון מים
ואם הספקתם לשים לב אני חובבת גדולה של כלי נירוסטה שקצת מזכירים כלי אוכל של בעלי חיים אבל מאוד נוחים לעבודה במטבח 😉
מתחילים עם טיגון קל של זרעי הכמון אם יש לכם
לזרעי הכמון מוסיפים בצל קצוץ. אפשר לקצוץ עם סכין או עם קוצץ למי שיש. הצורה ממש לא חשובה כי אנחנו מכינים תבשיל עיסתי ולכן האסתטיקה ממש לא קריטית פה
כשהבצל מוכן מוסיפים שום, ג'ינג'ר ופלפל חריף ומטגנים למשך כדקה נוספת עד שמריחים את הניחוחות הכיפיים מהסיר
מוסיפים את העגבניות הקצוצות או את פחית העגבניות המרוסקות ומבשלים עד שמתקבלת עיסה
מוסיפים את התבלינים ומערבבים ערבוב קצר
מוסיפים את העדשים ושעועית המש לאחר סינון ושטיפה קצרה וממלאים את הסיר במים לפחות עד לכיסוי. אחר כך אפשר להוסיף מים את תרצו או להאריך את הבישול כדי להיפטר מעודפי המים
מביאים לרתיחה ומבשלים כ-25 דקות או עד שהעדשים והשעועית מתרככים
דאל עדשים ירוקות הודי
מה צריך?
- 2 כוסות עדשים ירוקות לפני השרייה
- חצי כוס שעועית מש
- 4 עגבניות רכות ושמנמנות או 5 בינוניות או פחית עגבניות מרוסקות
- ראש שום
- 10 ס"מ ג'ינג'ר מקולף
- פלפל חריף – לא חובה
- 2 בצלים
- חצי כוס קרם קוקוס 18-22% – לא חובה
- 4 כוסות מים (פירוט ב'מעשיטיפ')
תבלינים: 2 כפיות זרעי כמון, 2 כפיות כמון, 3 כפיות גראם מסאלה, חצי כפית כורכום, כפית וחצי מלח, צ'ילי חריף – למי שאוהב. אני שמתי 2 כפיות
איך מכינים?
לפני הכל: משרים את העדשים והשעועית ל-4 שעות לפחות או לילה שלם
חותכים את הבצל לקוביות קטנות
- מטגנים את זרעי הכמון במעט שמן ומוסיפים את הבצל
- כשהבצל מיטגן: כותשים שום, קוצצים פלפל ומגרדים את הג'ינג'ר בעזרת מגרדת ייעודית או על החלק הדק של הפומפייה. מוסיפים אותם לבצל כשהוא שחום ויפה ומטגנים לעוד איזה דקה שמשתחררים ריחות כיפיים
- מוסיפים את העגבניות כשהן קצוצות דק ומבשלים עם הכל עוד כמה דקות עד שמתקבלת עיסה ואליה מוסיפים את התבלינים
- מוסיפים את העדשים והשעועית לאחר סינון ושטיפה וממלאים את הסיר במים
- מרתיחים ומבשלים למשך כ-25 דקות או עד שהעדשים והשעועית מתרככים
- מוסיפים את קרם הקוקוס אם רוצים ומתקנים תיבול אם צריך
'מעשיטיפ'
- מרקם – אפשר לשחק עם הכמויות של קרם הקוקוס ומי שאוהב מרקם יותר מחיתי אפשר למעוך את התבשיל עם מועך פירה או לטחון חלק מהכמות עם בלנדר מוט
- תיבול – אם אין לכם זרעי כמון או גראם מסאלה – הגדילו את כמות הכמון וניתן להוסיף גם אבקת כוסברה לאיזון הטעמים. אל תפחדו להוסיף ולשנות מהכמויות שכתבתי, תאזנו עד שטעים לכם
- מים – לפעמים בבסיום הבישול נגמרים כמעט כל המים. תמיד אפשר להוסיף עוד מים בסיום לפי המרקם שתרצו ולמי שיש סיר קטן אפשר להתחיל מכמות מים קטנה יותר כ-3 כוסות המספיקה עד לכיסוי ולהוסיף בסיום הבישול במידת הצורך