המדריך לשימוש בפחיות שימורים

למה פחיות שימורים הן מצרך חובה בכל בית ומה אפשר לעשות איתן?

פחיות שימורים

משתמשים? לא מכניסים הביתה?

איפה אתם על הסקאלה?

איך שאני שולפת את פחית השימורים בסדנת בישול בריא מתחילים הפרצופים
של 'איך את מעזה להביא את ה'דבר' הזה לפה?'
ואז נשמעות גם הערות כמו 'יש בזה מלא חומרים משמרים'
אחרי כמה דקות של שוק ושיח סביב הפחית התמימה אני מתחילה להסביר

בכתבה הבאה תמצאו את כל מה שחשוב לדעת על פחיות שימורים ובסופה מדריך לשימוש ביתי בפחיות שימורים

תהליך השימור

תהליך השימור לא השתנה במיוחד מאז המצאתו וכולל 3 שלבים מרכזיים:

  1. עיבוד – המזון מקולף/נחתך/נקצץ/מוציאים לו עצמות/קליפות או מבשלים אותו ועוד
  2. איטום – המזון נאטם בפחיות בואקום
  3. חימום – הפחיות מחוממות כדי להרוג חיידקים מזיקים ולמנוע קלקול

תהליכים אלו מאפשרים למוצר להיות יציב על המדפים למשך מספר שנים ומייתרים את הצורך בהוספת חומרים משמרים לפחית.

יתרונות של פחיות שימורים

1. ערך תזונתי גבוה

תהליך השימור מאפשר שמירה על רוב הערכים התזונתיים!

  • חלבונים, שומנים, פחמימות, מינרלים ורוב ויטמינים מסיסי השומן נשמרים בתהליכי השימור.
  • אנטיאוקסידנטים/נוגדי חימצון עולים! יש מחקרים המראים כי בתהליך השימור יש עלייה בזמינות של נוגדי חימצון מסוימים הטובים לבריאותנו כמו למשל ליקופן המצוי בעגבניות. 
  • עם זאת, ויטמינים מסיסים במים כמו ויטמינים מקבוצה B למשל B12, חומצה פולית (B9) וויטמין C, נפגעים במידה מסויימת בתהליך השימור.
    ראוי לציין שגם בשיטות בישול ביתיות ויטמינים אלו ניזוקים כיוון שהם רגישים לתנאים מסוימים כמו חום ונוכחות חמצן

נקודה נוספת בהקשר של ויטמינים מסיסים במים היא שחלקם עוברים לנוזל השימורים כך שאם אנחנו לא צורכים אותו אנחנו לא צורכים גם אותם.
זה בדיוק כמו בבישול ביתי במים – אם נבשל את הירקות במים ולא נשתה את המים בתור מרק – לא נקבל את הויטמינים האלו.
לסיכום הנקודה של הויטמינים בנוזל השימורים – זניח. יש כל כך הרבה ערך תזונתי שנשאר בפחית אז בואו נהנה ממנו מכל הלב!

חוץ מתכולה מסוימת של ויטמינים יש לנוזל השימורים טעם מיוחד. לכן נוצרו כל מיני פתרונות יצירתיים לשימוש בנוזלים של פחיות השימורים:
מרק תירס עם הנוזלים של התירס, קצף טבעוני מנוזלי החומוס, תיבול של סלטים מנוזלי הזיתים והמלפפונים החמוצים ועוד. 
באופן אישי לא יצא לי להשתמש יותר מידי בנוזל של פחיות השימורים חוץ מהשמן של הטונה. אני קונה טונה בשמן זית וזה מעולה לתיבול של סלטונה, פסטה טונה או פשוט סלט ירקות בתוספת טונה.

2. יעילות וקיצורי דרך

איזה כיף זה קיצורי דרך אה?
שממש אפשר לחסוך בזמנים ולקבל חוויה קולינרית לא פחות ממעולה
בעיני פחיות שימורים מהוות קיצור דרך מושלם לכל כך הרבה מקרים כמו:

  • יציאה לטיול בחיק הטבע
  • מחסור בארוחת צהריים מבושלת
  • עצלנות כללית כזו… מכירים את התחושה..?
  • שדרוג זריז לסלט
  • ממרח בשתי שניות

ושלא אתחיל לפרט על כמה זה חוסך התעסקות במיוחד כשמדובר בקטניות! 
כן, קטניות.
המשפחה הזו שיש בה כל כך הרבה דברים טובים וכל דרך שבה נוכל לשלב וליהנות מהאוצר הנפלא הזה היא מבורכת!

3. חיסכון בעלויות

מחיר של פחית שימורים פשוטה כמעט זהה לקניית חומר הגלם היבש במיוחד כשמדובר על קטניות.
פתרון זול לשילוב נוטריינטים חיוניים בתזונה שלנו
על חסכון בזמן כבר דיברנו ואתם יודעים שזמן הוא המשאב הכי יקר שיש נכון?

4. טעם

המזון בפחית השימורים שומר על הטעם שלו! כאילו שאנחנו עכשיו בבית בישלנו סיר מלא בחומוסים!
ויותר מזה – יש אפילו שימורים שהולכים ומשתבחים עם השנים כתוצאה מתהליכים כימיים הקורים בתוך המזון עצמו.
אם תסתכלו על עגבניות מרוסקות, קטניות, תירס  – כולם שומרים על הטעם הנפלא שלהם 
כיף שאפשר פשוט לפתוח את הפחית ולאכול ישר!

חסרונות בפחיות שימורים

1. הציפוי הפנימי

הציפוי הפנימי של הפחיות נועד כדי למנוע תגובה כימית בין המזון החומצי לבין המתכות המצויות באריזה.
הוא עשוי מפולימרים של פלסטיק וביניהם ה-BPA (ביספנול A) הידוע לשמצה ;). BPA הוא רכיב סינטטי שמשתמשים בו לייצור פלסטיק מסוגים שונים בין היתר כציפוי של פחיות שתיה/שימורים.

הבעייתיות עם הBPA אינה לגמרי ברורה. רוב המחקרים נעשו בתאים ובחיות. קיימים מעט מחקרים מוגבלים בבני אדם שהראו רמזים להשפעות על מערכת הרבייה, תפקוד בלוטת התריס, תפקודי כבד, מחלות לב כלי דם וסוכרת. 
לנייר עמדה של משרד הבריאות בנושא BPA לחצו כאן

יש מחקרים המראים כי הBPA שנמצא באריזות מזון ובכללן פחיות שימורים, 'זולג' מהאריזה אל המזון. לצד זאת , כאשר האריזה תקינה ושלמה הסיכוי הזה יורד. בנוסף,  כל פלסטיק הבא במגע עם המזון נבדק בהתאם לתקן של מכון התקנים.  עמידה בדרישות התקן  מבטיחה שלא יעברו חומרים מציפוי קופסת השימורים אל המזון ברמה שעשויה לסכן את בריאות הצרכן. 

חשוב לציין כי במוצרים בהם כתוב על האריזה 'ללא BPA' יש חומרים דומים שהם לאו דווקא יותר טובים. יותר מזה – ברוב המקרים על החומרים האחרים אנחנו יודעים הרבה פחות.

2. חיידקים בפחיות שימורים

זה מאוד נדיר אך פחיות שימורים שלא עובדו כראוי עלולות להכיל חיידקים מזיקים כמו קלוסטרידיום בוטילנום ( Clostridium botulinum) היכול לגרום למחלה בוטיליזם . בפועל, רוב המקרים של בוטיליזם מגיעים מאוכל שלא אוחסן כראוי בבית ולא מאוכל המגיע בפחיות.

3. תוספות לפחיות השימורים

בחלק מהפחיות מוסיפים מלח וסוכר.
תוספת זו מגיעה לרוב כדי לשפר את הטעם, המרקם או הנראות של המזון.
כמויות גדולות של מלח אינן מומלצות לכולם ובמיוחד לא לחולי כליות או חולים עם אי ספיקה לבבית. בנוסף, עודף של סוכר אינו מומלץ ונמצא כקשור לעלייה בסיכון לסוכרת, מחלות לב והשמנה.

לצד זאת – ברוב המקרים אפשר להפחית את כמויות המלח והסוכר ע"י שטיפה וסינון של המזון מפחית השימורים. 

השימורים העיקריים אצלי בבית ומה אני עושה איתם

עגבניות מרוסקות

זו לגמרי פחית השימורים האהובה עליי!
זה הפיתרון המושלם לרוטב עגבניות בשתי דקות
יש כל כך הרבה מאכלים המבוססים על עגבניות מרוסקות וזה קיצור דרך נהדר וסופר שימושי אצלי במטבח. למשל:

פיצה טורטייה עם רוטב משימורים
בסיס לרטבים מורכבים למשל מהמטבח ההודי
רוטב עגבניות לפסטה
רסק עגבניות ליד המלאווח (במקרים קשים כשנגמרות העגבניות הטריות)

פניר קארי

טונה בשמן זית

אין כמו שמן זית והשילוב עם טונה הוא כל כך טעים שזה נהדר!
את הטונה בשמן זית אני כמעט ולא מסננת. כשאני מוסיפה אותה לסלט ירקות השמן הוא תיבול וככה גם בסלט פסטה
ברוטב לפסטה אני מוציאה מעט כי אחרת הטעם יותר מדי שמנוני, בכל זאת יש שם יותר מפחית אחת 😉
ואין כמו סלטונה טוב לתוך הכריך או ישירות על הקרקר!

פסטה טונה ועגבניות

גרגירי חומוס

כל כך כיף שמישהו אחר עשה בשבילי את כל תהליך ההשריה והבישול וכל מה שנותר הוא לפתוח את הפחית, לשטוף וליהנות מהתכולה שלה!
את גרגירי החומוס אני מוסיפה לסלט ירקות, לבודהה בול למיניהם, זורקת בתנור ויוצרת מהם נשנוש קריספי וכמובן  – ממרח חומוס ביתי ב-5 דקות

נשנושי חומוס

לסיכום

מאכלים מפחיות שימורים יכולים להיות מאוד שימושיים! במיוחד כאשר:

  • אין זמן או כוח לבשל 
  • רוצים לשדרג תזונתית את הארוחה שלנו עם קטניות בשתי שניות 😉
  • מקור לחלבון לעצלנים – קטניות מוכנות , טונה, סרדינים ושאר דגים משומרים.
    יש גם עוף משומר אבל פחות פופולרי במחוזותינו
  • נגמר האוכל בבית ורוצים לתקתק מנה זריזה ממנה שיש במזווה 
  • נשנוש נגיש וטעים

אני יכולה להמשיך אבל הבנתם את הרעיון…
הן זולות, נוחות לשימוש, חוסכות בזמן ועשירות תזונתית.

חשוב לי להסביר שהכוונה שלי היא שתפתחו את הראש והמטבח לפחיות השימורים במקום לפחד מהן. הרבה פעמים יש מוצרים נהדרים שמקבלים שם רע באמצעי התקשורת השונים וחבל כי אנחנו יכולים ליהנות מהם מאוד! קולינרית, תזונתית ופרקטית

אז אחרי שהבהרנו את הנקודה הזו, הגענו למדריך לשימוש הביתי בפחיות שימורים. במדריך כללי האצבע החשובים של למה כדאי לשים לב בקנייה וצריכה של מזון מפחיות שימורים

תהנו!

המדריך לשימוש בפחיות שימורים

1. תווית המזון

  • רשימת הרכיבים – בדקו האם יש בפחית תוספות כמו מלח, וסוכר
  • תיבולים – העדיפו מוצרים פחות מתובלים. למשל טונה בשמן או במים על פני טונה ברוטב כלשהו. השתמשו במוצר כמו שהוא ותבלו בבית לפי מה שאתם אוהבים

2. שטיפה אם אפשר

במידה ומדובר בפירות משומרים, קטניות או כל מוצר אחר נוח לשטיפה – כדאי לשטוף לפני האכילה להסרת עודפי מלח וסוכר במידה ויש

3. מצב האריזה

שימו לב שהאריזה אינה פגומה, סדוקה או נפוחה. במידה וכן , יתכן כי חדרו חיידקים למזון. בנוסף, יש לשים לב האם דפנות האריזה מושחרות או מתקלפות.

4. אחסון נכון

יש לאחסן את הפחית במקום קריר, מוצל ויבש, רחוק ממכשירי בישול וחימום. במידה יש שאריות מזון בפחית, יש להעביר לכלי ולאחסן במקרר. מומלץ להשתמש בכלי זכוכית לאחסון ולאכול עד 4 ימים מפתיחת הפחית.

5. סיום השימוש

מחזור – אם יש לכם אפשרות לזרוק את הפחית לפח הכתום הקרוב לביתכם, נהדר! כך אפשר למנוע הטמנה של פסולת מתכת ולייצר משהו שימושי כמו מוטות ברזל לבנייה!
גם אם אין לכם פח כתום ליד הבית – לפני שאתם זורקים את הפחית קפלו את המכסה פנימה כדי שחיות לא ייתקעו בתוך הפחית מה שהרבה פעמים קורה

זהו! אתם מסודרים!
ספרו לי בתגובות מה פחיות השימורים האהובות עליכם ומה אתם עושים איתן

שתפו ב:

Created by potrace 1.16, written by Peter Selinger 2001-2019

2 תגובות

  1. היי דנה
    האם ניתן להשתמש בקופסת שימורי זיתים שעמדה בשמש כמה שעות והיא חמה למגע?

    1. היי גיתית,
      עדיף שלא
      זה נכון שמשתמשים בחום כדי לעקר את הפחיות אבל לאחר מכן האחסון אמור להיות במקום כמו מזווה
      בנוסף, אם עמד בשמש כמה שעות יש סיכוי של רכיבים פחות טובים מהציפוי הפנימי לזלוג למזון בכמות גדולה יותר מהרגיל

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות אחרונות

גליל תמרים

גליל תמרים

מועכים, קוצצים ומגלגלים תוך 5 דקות ובלי מיקסר!

פיסוק של 90 מעלות

העקומה שבחדר

האם אני באמת 'עקומה' או שזה מה שסיפרתי לעצמי ושמר אותי במקום